Fotózás kezdőként – tippek, tanácsok

A fotózás, mint hobbi, egyre népszerűbb. Sokan kezdik el, vágnak bele, van aki komolyabban, van aki nem. Ebben a cikkben adok pár tanácsot, ami hasznos lehet, de még akár haladóknak is tartalmazhat információt. Hiába a kezdő szint, megpróbállak a legjobb minőség felé terelni majd. Egy nagyon fontos dolog még az elején: NE HÚZD TÚL a képeidet! Nem attól lesz jobb egy kép, hogy minden csúszkát felhúzol, ezzel legtöbbször csak tönkre teszed a képet. 
Amennyiben tényleg komolyan gondolod a minőségi fotózást, akkor egy nagyon hosszú, de érdekes, kalandokkal teli út áll előtted. Tanulj és olvass rengeteget! Facebookon is rengeteg csoport van (nekem is van saját fotós csoportom: Davidi ᴾ ᴴ ᴼ ᵀ ᴼ PIX ROOM), de YouTubeon és máshol is találsz cikkeket fotózás témában. 
Az itt megjelenített információk kizárólag az én meglátásaim, tanácsaim, Te döntöd el, hogy megfogadod-e vagy sem. 

  • Milyen gépet vegyek?

    Az egyik leggyakoribb kérdés az elején. Az én véleményem az, hogy a jó fotós egyik alap tulajdonsága, hogy nem az számít, hogy mivel fotóz, hanem hogy mit (nyilván tudni kell az adott technika korlátait). A fotózás sokkal fontosabb eleme a meglátás, hogy észrevedd a témát és talán ami (szerintem) a legeslegfontosabb: próbálj meg egyedit alkotni. 

    Én nagyon sokáig kizárólag telefonnal fotóztam, ezt javaslom Neked is, ne ijedj meg tőle, gyakorlással és megfelelő témaválasztással nagyon komoly dolgokat is ki lehet belőle hozni (tudod, a meglátás a fontos, nem a gép, csak tudd a korlátokat, értem ez alatt azt, hogy telefonnal nem tanácsos esküvőt fotózni, de pl egy tájképet minden bizonnyal nagyon szépre megtudsz csinálni!) Hogy ne csak a levegőbe beszéljek, nekem külön mappa van a telefonos képeimnek, amiket itt meg is tudsz nézni: TELEFONOS KÉPEIM 
    További tévhit az is, hogy milliós felszerelés kell a jó képekhez. Nem! Nem kell! Tény, hogy a fotózás is egy olyan hobbi, amibe csillagos égnyi összeget bele lehet tenni, de hidd el, hogy egy olcsó, kezdőbb felszereléssel is lehet maradandót alkotni. Megint nem a levegőbe beszélek, a repülőfotós cikkemben megtaláljátok ezt a részt, amiben kifejtem, hogy egy kb. 200.000,- Ft-os felszereléssel is mit tudtam alkotni, képekkel megmutatva: Kedvenc témáim: Repülőfotózás 
    Ezért amennyiben alacsony a költségkeret, akkor se riadj vissza a fotózástól. Próbáld meg bátran telefonnal, olvasgass, találd ki, hogy mi az amit leginkább szeretnél fotózni. Simán el indulhatsz egy kezdőbb géppel is, például: Nikon D3500, D5600, Z5. Az objektív sokkal fontosabb lesz, mint maga a váz!
    Ja és még valami: Ne hajkurászd a megapixeleket! Ez a kép méretét határozza meg. Amennyiben nem akarsz hatalmas posztereket nyomtatni, akkor nem lesz szükséged 24 MP-nél többre. Ráadásul a magasabb érték ha nem használod ki, többnyire csak hátrány lesz. A nagyobb képek utómunkázásához nagyobb erőforrás kell, továbbá lényegesen több tárhely. Amennyiben csak Facebookra pakolod fel a képeket (ami amúgy is 1-2 MP-re butít), nem lesz szükséged hatalmas számú megapixelekre. 

    Amennyiben nem tudsz dönteni több gép között sem, akkor az alábbi weboldalt ajánlom, itt össze tudod hasonlítani a gépeket: CameraDecision

    Tipp: Kezdőként, egyedül nem tanácsolom, hogy használtan vegyél gépet. Ezt csak akkor vállald be, ha van olyan fotós ismerősöd, akivel el tudsz menni a gépért és tud neked segíteni. 

     

  • Milyen objektívet vegyek?

    Az objektív(ek) lesz az egyik olyan dolog, amire fotósként szinte a legtöbbet fogsz költeni.
    Attól is függ a választás, hogy milyen témát szeretnél leginkább fotózni, illetve mennyire szeretnéd ezt komolyan csinálni. Más-más felszerelést igényel pl egy asztrofótózás, egy repülőgépfotózás, természetfotózás, vagy egy esküvő. 
    A fotózás fontosabb része inkább az objektív lesz, nem maga a gép. Egy gyengébb vázon a jó objektív sokkal többet fog érni képalkotás szempontjából, mint egy jó vázon a rossz objektív. 
    Asztro fotókhoz, tájképekhez inkább nagylátószögű objektív ajánlott, portréhoz fix, fényerős ajánlott, általános témákra a kit objektív teljesen megfelelő (18-55, 24-85, stb.) vagy az ún. utazó, nagy átfogású zoom objektívek is használhatóak (pl 18-200).
    Mint az élet sok területén, itt is igaz, hogy a „célszerszám” mindig a legjobb az adott témára. Értem ez alatt azt, hogy egy nem fényerős teleobjektívvel (pl- 70-300) is lehet portrét készíteni, de egy fix 50mm 1.8-al garantáltan szebb és jobb eredményt tudsz elérni. Ha nem tudod még, merre indulj, akkor szettben vásárold meg a gépedet, abban fogsz kapni egy alap objektívet (amit sokan szidni fognak, ne foglalkozz vele, fentebb már rámutattam, hogy nem ez a lényeg), ez tökéletesen megfelel arra, hogy kialakuljon benned egy általános kép a fotózással kapcsolatban, innen már célirányosan tudsz majd tovább menni. 

  • Milyen felszerelés ajánlott még?

    Ez az, amit a végtelenségig lehet vásárolgatni, teljesen egyén és témafüggő, hogy mire lesz szükséged. Általánosságban van pár dolog, ami mindenképp hasznos ha van, elsősorban most ezeket írom le:
    – Számítógép / laptop: Az utómunkához elengedhetetlen egy jó gép, sok memóriával (nagyobb panorámaképeknél vagy sok kép utómunkázásánál ez jól fog jönni). Én (elég drága!) az Apple rendszerét ajánlom, pl Macbook M1/M2, vagy asztali verzió, de bármilyen más Windowsos gép is megfelő a célra. Célszerű egy jó monitort is beszerezni, hogy a színekben később ne legyen csalódás. Természetesen kezdőként nem érdemes a boltba rohanni, az alapokat megtanulni már egy alap gépen is jó, amin elfut valamilyen szoftver. Aztán ahogy fejlődsz és kezd idegesíteni, hogy lassú, úgy érdemesebb majd belefektetni. 
    – Szoftver: Az utómunkához én a Lightroom / Photoshop rendszerét ajánlom, nagyon jól kategorizálhatóak a képek, és mindent megkapsz ami szükséges. Havi díjas rendszer van, az alap fotós csomag 13 €-ba kerül / hó. Amit nem ajánlok hosszú távon: Snapseed és társai, illetve a telefonon való szerkesztést. Persze kezdőként ezek használhatóak, de hamar rá fogsz jönni, hogy ez kevés, ha jobb minőséget szeretnél. 
    – Táska: Egy jó fotós táska védi a felszerelésed, és egyszerűbbé teszi a hordozást. Rengeteg méretű és fajtájú táska van, az igényeidnek megfelelőt vegyél. Ne spórolj rajta, én már a 4. táskámat vettem meg, mert vagy kicsi volt, vagy rossz minőségű. Ajánlott márkák a Manfrotto, Lowepro, Jackal. (Nekem pl szempont volt több dolog is a választásnál: tudjak 1 pulóvert és 1-2 apróságot magammal vinni, erre a mostani táskámon van külön rész, lehessen gyorsan nyitni felülről és gyorsan hozzáférni csak a géphez, elölről nyíljon, ne hátul, ez esetben nem kell a vállpántokkal cseszekedni)
    – Állvány: Szintén egy olyan dolog, amit ha nem választasz meg jól, akkor 3-4-et is vehetsz, mire meglesz a végső. (én is beleestem ebbe a hibába, azért írom le, hogy Te ne tedd:)) Ezen sem érdemes spórolni, egy könnyű, gyenge, rossz minőségű állvány nem fogja stabilan tartani a gépedet, be fog mozdulni már kis szélnél is, ezzel pedig nagyjából értelmét is vesztette a dolog. A kínálat itt is rendkívül nagy, érdemes a nagyobb márkák felé mozdulni és tényleg strapabírót venni. Manfrotto, Jackal, stb. 
    – Memóriakártya, akkumulátor: Magától értetődő, ezekből érdemes 1-1 db-ot pótként is beszerezni, ha fotózáson bármi van, akkor tudsz cserélni.
    – Távkioldó: Állványról fotózásnál nagyon hasznos tud lenni, nem kell hozzáérni a géphez, nem mozdul be (pl. villámfotózás), vagy hogy nem kell időzítővel bajlódnod, egy sima infrás távkioldóval csak a távkioldó gombját kell nyomogatni, hozzá sem kell érni a géphez. Bulb záridőnél (amikor Te magad indítod el és állítod is le manuálisan az expot) kötelező a használata! Árban 3-15 ezer Ft között kapható, attól függően, hogy eredetit veszel-e. Létezik vezetékes és időzítős, vagy rádiós távkioldó is, ezek timelapse, vagy asztro fotózásnál tudnak hasznosak lenni.
    – Körtepumpa, lenspen: Tisztításhoz hasznos kellékek, sokszor jól tud jönni a használata, ezekre most külön nem térnék ki egyelőre. 
    – CPL (polárszűrő), ND szűrő: Haladó téma már szerintem, de fontos, ha ilyet beszerzel, kizárólag jó minőségűt, ne spórolj vele! 
    – Egyéb: Természetesen ezer féle dolog beszerezhető még, vakukon, derítőlapokon át bármi is, de mindenre nem térek ki, mert azok már inkább egyedibb igényeket elégítenek ki, fentebb összeszedtem, amik a leggyakrabban használtak. 

  • Pár „szabály” amire kezdőként érdemes figyelned:

    Az én véleményem az, hogy tapasztalt fotósként már eltérhetsz minden „szabálytól”, mivel tudod hogy mit és miért csinálsz. Ez szükséges ahhoz, hogy kialakítsd a saját stílusod. Viszont kezdőként nagy a veszélye annak, hogy olyan irányba mész el, amiből semmi jó nem sül ki. 
    Az első és legfontosabb, hogy tanuld meg a gépedet kezelni. Olvasd át a használati utasítást, tudd mi merre található. Ezzel egyidőben érdemes megtanulni hogy mit jelent az ISO, a záridő, és a rekesz fogalma. Ezt a Fotóbetyár oldalán szépen elmagyarázzák, én itt nem írom le. Ezeket fontos megtanulnod, mert ha tudod mit és miért állítasz, az már nagyban javíthatja a képeidet.

    Amikre próbálj meg figyelni a fotózás során:
    – Ne legyen ferde a kép (ha a helyszínen nem sikerült, utómunkával javítható a ferdeség)
    – Figyelj a fókuszra! Ha van rá idő, akkor a helyszínen nagyíts bele a képbe, ellenőrizd, hogy rendben van-e a fókusz. Kellemetlen amikor otthon derül ki, és a fókusz probléma az olyan dolog, ami utómunkával sem javítható! 
    – Ne lógjon bele semmi oda nem illő (ha egy kis faág vagy ember belelóg, akkor utómunkával ez is korrigálható) Portré esetén ne vágjuk le a modell egy testrészét se, ha nem teljes alakos, akkor ízületnél ne vágj. 
    – Az előző pont ellentéte: Figyelj arra, hogy ne maradjon le olyan dolog a képről, aminek nem kéne lemaradnia. Pl. kutyát fotózol, idegesítő lesz ha a füléből lemarad 1 picike darab a képen. 
    – Kompozíció: Amerre a modell néz, vagy a téma halad, arrafelé hagyj több helyet a képen
    – Ha nem naplementét fotózol, akkor próbáld meg elkerülni a „szembefényt (ellenfényt)”. Akár nap, akár más fényforrás esetén nagyon könnyű rossz képeket készíteni. Ha lesz már elég tapasztalatod, akkor ezt a „szabályt” felrúghatod. 
    – Ha utómunkára készülsz (márpedig az első 100 kép után arra fogsz), akkor RAW-ban fotózz
    – Nyugodtan készíts álló formátumban is képeket, ne félj tőle
    – Próbálj érdekes témát keresni, nem kell mindent azonnal lefotózni
    – Ne ossz meg mindent azonnal, próbálj meg tényleg csak a legjobb fotóidra koncentrálni
    – Ez már haladóbb: Próbáld meg előre elképzelni, hogy mit szeretnél végeredménynek. Én sokszor már fejben magam előtt látom, hogy mi a célom, és ez alapján fotózok már a helyszínen is, hogy könnyebb legyen az utómunka. 

  • Fotók publikálása?

    Rengeteg felület van, ahol fotóidat meg tudod osztani. Vannak kezdő, haladó és profi csoportok is. Mindezek ellenére nem ajánlom, hogy mindent rögtön megossz, mert felesleges. Főleg olyan fotókat nem ajánlok megosztásra, amik inkább Neked emlékek, vagy pl. családi albumba való, mert ezeknek mások számára nem lesz mondanivalója.

    ⚠️⚠️⚠️ FONTOS!
    Főleg kezdőként a kommenteket kezeld a helyén! Nagyon sokan csak nézelődnek facebook csoportokban, és szó szerint tényleg minden gyenge kép is „csodálatos”, „gyönyörű”. Könnyen bele lehet esni, hogy tévesen azt hiszed, hogy jó úton jársz. Ezért azt tanácsolom, hogy minden esetben nézd meg azt, hogy kitől is jött a komment, és akkor vedd relevánsnak, ha fotóstól érkezik. Ez alatt olyan fotóst értek, akinek láttad már képét, vagy rákeresve találsz is fotókat, akár a csoportban, vagy profilján, vagy bárhol. Negatív és pozitív kritikára is érvényes ez! 

    Tanuló fázisban érdemes tanácsot kérni, de csak akkor ha meg is fogadod. (Sajnos ismerek olyanokat is, akik tanács után megsértődnek, amikor azt mondom nekik hogy ezt meg azt célszerű javítani. Ők azok akik menthetetlenek és sosem lesz jó fotós belőlük). Amennyiben még is hajthatatlan vágyat érzel a posztolásra, akkor válaszd ki mindig a legjobb képedet, és találj ki egy jó címet hozzá. Valószínűleg fogsz kritikát kapni, de ezekből érdemes megfontoltan kiválasztani, hogy kik azok akiét megfogadod. (gondolom magától értetődő, de olyanok tanácsát fogadd meg, akik már alkottak is valamit)

    Milyen méretben és formátumban publikálj? Én 2048px hosszabb oldallal, jpg formátumban exportálom a fotóimat ide a weboldalra, illetve facebookra, flickre is.  

    Hol tudod publikálni a képeidet? Nyilván erre a legnagyobb felület a Facebook és az Instagram. Ezen kívül rengeteg fotó megosztós oldal van, többek között pl. Flickr, a profibbak körét pedig az 500px célozza meg.  Ezen kívül a világ egyik legnagyobb fotós játékát hozza el nektek a Gurushots oldal. Itt „versenyekbe” tudtok jelentkezni, illetve szavazni mások képeire, továbbá különböző célkitűzések vannak, amiket el tudtok érni, érdemes kipróbálni.

    Ide kapcsolódan Hispannak van egy nagyon jó cikke, ezt is érdemes olvasni: A boldog fotós lájk nélkül él

  • Honnan szerezz motivációt, inspirációt?

    Ennek azért szentelek külön pontot, mert nagyon sok kezdő fotósnál tapasztalom, hogy egy idő után egyszerűen „megunja”, nem lát fotózható témát, el is megy a kedve a fotózástól. Erre azt szoktam javasolni, hogy nézz profibb képeket, ami motivációt adhat, próbáld meg az egyszerűbbeket elsőre „leutánozni”, majd utána saját módon másképp megvalósítani. 
    Remek képeket találsz a 500px oldalon, elsőre itt nézz körül, de utána Flickren és Gurushotson is rengeteg képet találsz. Esetleg a Pexels oldalán is körülnézhetsz.
    Hispan oldalát is erősen ajánlom, bár itt inkább vintage tartalom van, de mindenképpen érdekes! 
    Fotozz.hu-ra is ránézhetsz, itt mások képeit értékelheted és mások is értékelik a tiédet! 
    Ezt a cikket ezen cikk véglegesítése előtt találtam, talán ez is adhat némi motivációt, hogy érdemes foglalkozni a témával.
    Fotovilag.hu ide szintén tudsz feltenni képeket + böngészni. Bár elég kevés tag van, de akadnak igencsak jó képek is.
    PicFair oldalra is ránézhetsz. 
    Továbbá YouTube-on is érdemes fotósokat keresni, rengeteg oktató és bemutató anyag van fent. 
    Fotózási tanács: Ha már nagyobb felszerelésed van, akkor vágj neki egy fotós túrának kizárólag 1 db objektívvel, vagy akár csak telefonnal. Ez kihívás, ami motivációt fog adni. Azzal kell megoldanod a feladatot, ami épp kéznél van! B, terv: Szerezz be 512 Mb-os kártyát, ezzel vágj bele, ennyi helyed van fotókat készíteni, ez szintén motiválni fog arra, hogy a legjobbat hozd ki a napból! 
    A profi fotós 100 parancsolata – érdekességként.

  • Ajánlott dolgok fotózáshoz:

    Vannak dolgok, amik segítenek, vagy egyszerűbbé teszik a fotózás művészetét, vagy csupán csak hasznosak. Itt most leginkább alkalmazásokat / szoftvereket fogok ajánlani:
    – Lightroom / Ps expressz telefonra: Amennyiben mindenképpen telefonon utómunkázol, akkor célszerű ezen 2 appot beszerezni, szerintem ezek végzik a legszebb munkát. További opciónak ott van még a Snapseed vagy Pixlr is. 
    – Biztonsági mentés: Egy nagyon fontos szempont, amire mindenki többnyire csak legyint, hogy úgy sem lesz baj, egészen addig, amíg beüt a baj. Ha nincs végtelen tárhelyed (márpedig nincs), akkor célszerű felhő tárhelyre menteni a képeket, erre van több alternatíva is. Egyik a LIVEDRIVE másik a BACKBLAZE. Mindkettő kb. havi 3000,- Ft-ért kínál korlátlan tárhelyet, de érdemes elolvasni mindig, hogy mik a kondíciók. 
    – Weboldal fotóidnak: Ez már ugyan haladó kategória, de célszerű egy jó fotós weboldal is, ahol meg tudod mutatni a munkásságod. Ez a mai világban már szinte elengedhetetlen kelléke a minőségi fotózásnak. A Weboldal mellé célszerű egy Facebook oldalt is létrehozni. Több opció is van webes oldalra, én az alábbiakat ajánlom: Wix.com, Forpsi.hu, Adobe Portfolio. 
    – Fényszennyezettség térkép éjszakai fotózáshoz: LINK
    – Atmosphere Aerosol Spray: Egyedi hangulatott teremthetsz ezzel a „füst” spray-el a fotóidnak: Részletek és vásárlás: Atmosphere Spray.
    – Sun/Moon Calc: Nap és Hold kalkulátor, megmutatja a kelte és nyugta időpontját, illetve irányát, továbbá AR módban a kamerád képén is láthatod, hogy hol fog felkelni, vagy lemenni, ezáltal tudsz tervezni. Nekem nagyon sokszor jól jött már (akár csak annak megállapításában is, hogy merről fog jönni a fény), így kötelezőnek mondom számodra is! 
    Android: LINK
    iOS: LINK

    Esetleg még az alábbi oldal is segítség lehet: https://www.timeanddate.com/moon/hungary/budapest

     

    – Night Sky X, Sky Tonight, Sky Guide (iOS alkalmazások): Több olyan alkalmazás, amely megmutatja, hogy az égbolton mi merre található. Nap, Hold, Csillagképek, Csillagok, Tejút, Műholdak, amit csak szeretnél. Fényszennyezettséget is mutat, továbbá AR módban pedig a „valóságban” is láthatod, hogy mi merre található éppen, vagy beállított időpontra is meg tudod nézni ugyanezt. Nagyszerű alkalmazások az éjszakai fotók tervezéséhez, kifejezetten ajánlom őket! (Androidra nem tudok tesztelni, de biztosan ott is elérhetőek hasonlóak) Beteszek pár képet ezekből: profi

Zárszó: A fotózás egy csodálatos hobbi, ha beszippant egyszer, akkor többet nem szabadulsz tőle. A fent leírtakban próbáltam általános tanácsokat adni abban, hogy elindulj a jobb fotózás világában. Amennyiben észrevétel, kérdés van, akkor ide is írhatsz nyugodtan, de elérhetőségeimen is kérdezhetsz, privátban. Erre a Facebook oldalam, vagy az e-mail címem ajánlott (info@tiszavolgyidavid.com). 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.